Контакти

03045, м. Київ,
вул. Новопирогівська, 64A
тел.: +38 044 259 37 10,
факс: +38 044 259 55 25 mail@brokcenter.com.ua

Вона працює. Вона — це Африка.

africa-work.jpg

Дефіцит картоплі в Україні спробують компенсувати за рахунок імпорту.

Про це пише тижневик «Коментарі», передає агентство «УНІАН».

За інформацією видання, в Одеському порту наразі знаходяться кілька суден з імпортною картоплею.

Основні країни-постачальники картоплі — Єгипет і Саудівська Аравія, які відправили до України продукцію, зібрану вже у 2010 році.

З Європи у нинішньому сезоні картопля не постачатиметься через вищу вартість автомобільної доставки.

Як повідомив менеджер із закупівель групи компаній «Аркадія» (Одеса) Ольга Рубан, у цьому сезоні обсяги закордонних поставок будуть на 40% більшими від торішніх.

Водночас імпортери не готові точно сказати, яку частку із завезеної до України картоплі буде реалізовано на внутрішньому ринку, а який обсяг пройде транзитом у Росію й Молдову.

Як пише видання, необхідність увезення картоплі з-за кордону зумовлена двома основними причинами.

По-перше, на внутрішньому ринку не вистачає достатньої кількості картоплі вітчизняного виробництва.

А, по-друге, якість продукції, яку пропонують на продаж українські сільгоспвиробники, серйозно кульгає.

«Приблизно 80% картоплі уражено некрозами й кільцевою гнилизною. Підданий цим захворюванням продукт дуже погано зберігається», — підкреслила Рубан.

Річ у тім, що через проблеми з фінансуванням вітчизняні виробники картоплі заощадили на насінні і технологіях, тому непоганий у кількісному вираженні врожай довго не пролежав, пояснив фахівець Проекту розвитку свіжого плодоовочевого сектора в Україні.

За прогнозами імпортерів, ціни на привезену картоплю будуть на 20-30% вищими, ніж на вітчизняний продукт.

Однак, на думку експертів, поява імпортної картоплі сповільнить зростання цін і навіть може призвести до незначного їх зниження, змушуючи вітчизняних виробників активніше продавати свою продукцію.

За підрахунками Рибалка, українці споживають приблизно 4-4,5 млн. т картоплі на рік. Водночас офіційна статистика виробництва картоплі в Україні показує зовсім інші дані: 16-18 млн. т.